Előkészítés

Keresés

Search
Generic filters
Exact matches only

Termékkategóriák

Kosár

Az izmusok története

Pán Imre közreműködésével
Elérhetőség: 5-7 munkanap

5.50

A könyv az előzmények – impresszionizmus, fauve-mozgalom stb. – vázlatos áttekintése után a modern művészet történetének legfontosabb izmusait mutatja be: a kubizmust, futurizmust, expresszionizmust, konstruktivizmust, dadaizmust, szürrealizmust, megismerteti az olvasót a fontosabb művekkel és mesterekkel, elmondja a mozgalom történetét, elemzi szerepét és jelentőségét a művészet történetében.

db
Kategóriák: , , , Szerző: Kiadó:
Formátum / Oldalszám: 21 cm x 14 cm, vászonkötés, eredeti védőborítóval, 315 oldal
Kiadási év: 1972

A könyv második részében a magyar avantgarde történetét elemzi, melynek ö volt a vezető mestere, melynek főként az ö lapjai adtak teret: A Tett, a Ma, a Dokumentum, a Munka. Ismerteti a folyóiratok történetét, bemutatja munkatársait, s bőséges idézetekkel elemzi a fontosabb publikációkat.

Történelmi dokumentum ez a könyv, mert tényeket, adatokat, valaha pár száz példányban megjelent lapokban közölt manifesztumokat idéz; irodalomtörténeti és művészettörténeti monográfia, mely arra a kérdésre keresi a választ, óriási adattömeg elemzésével: mely irányzatok és művészek munkája nyomán született meg korunk művészetének egységes stílusa, amely méltó a múlt nagy korszakaihoz? Mik a jellemző vonásai, tulajdonságai ennek a stílusnak, miben új, miben XX. századi?

S egyben önéletrajz is, hiszen e könyv írójának élete és munkássága elválaszthatatlanul eggyé forrt a könyv témájával, a modern művészettel.

“1863-ban, a Visszautasítottak Szalonjának felállításával kettészakadt a művészet. Megkezdődött a nagy küzdelem az akadémikus és a modern művészet között. Azonban míg 1863-ban Manet és Pissarro a visszautasítottak közé került, még a hivatalos mesterek között volt Corot! Ki állt szemben ötven év múlva Matisse-szal, Picassó-val? Már csak egy Albert Besnard… …Delacroix-t még csak firtatták, Courbet-t kigúnyolták, Manet-t már üldözni kezdték. A posztimpresszionisták fellépése rendkívüli felháborodást váltott ki, Cézanne képeinek őrizetére rendőröket kellett kivezényelni a kiállításra… S íme a küzdelem, hisszük, az ő győzelmükkel ér véget: a modern művészet bevonult a múzeumokba, helyet kapott a főiskolákon, egyetemeken.” Kassák Lajos

Tartalom

Bevezetés helyett 5
A korszerű művészet él 7
A főbb izmusok
Kronológia 33
A fauve-izmus és az előzmények 37
A kubizmus 46
A futurizmus 62
Az expresszionizmus 76
A konstruktivizmus és az absztrakció 91
A dadaizmus 117
A szürrealizmus 137
Összefoglalás 157
Az izmusok Magyarországon
A Tett 170
Hogyan született meg a Ma? 195
A Ma története 202
Közjáték 283
A “Dokumentum” 287
Munka 291

Hasonló kínálatunk

hasonlítsa össze a kategórián belül található másik kínálatunkal

Fenti termék: Az izmusok története
AlcímPán Imre közreműködésével
szemelvényA könyv az előzmények – impresszionizmus, fauve-mozgalom stb. – vázlatos áttekintése után a modern művészet történetének legfontosabb izmusait mutatja be: a kubizmust, futurizmust, expresszionizmust, konstruktivizmust, dadaizmust, szürrealizmust, megismerteti az olvasót a fontosabb művekkel és mesterekkel, elmondja a mozgalom történetét, elemzi szerepét és jelentőségét a művészet történetében.
Műfaj, típus-
Kiadási év1972
Faipari szakmai táblázatok és képletgyűjtemény
Alcím-
szemelvény-
Műfaj, típus-
Kiadási év2017
Alakformáló torna
AlcímLábizmok, hasizmok, farizmok erősítése
szemelvényA könyv új megközelítésben szól olyan ismert témákról, mint az alakformálás, s annak is három leglátványosabb területéről, a has, a comb és a farizmok intenzív erősítéséről. Bemutatja a testmozgás funkcionális hatásait; milyen a szerkezetük és hogyan viselkednek izmaink; mi a helyes táplálkozás titka; számos gyakorlat pontos leírását; többféle edzésprogramot.
Műfaj, típus-
Kiadási év2010
Bevezetés a korszerű sporttáplálkozásba
Alcím-
szemelvény-
Műfaj, típus
Kiadási év2007
Betöltés...
termékek összehasonlitása