Keresés

Search
Generic filters
Exact matches only

Termékkategóriák

Kosár

Módosulások

Herceg János regényei
Elérhetőség: 5-7 munkanap

4.00

Legújabb regényében Herceg János gyermek- és ifjúkorát eleveníti fel, azt írja meg, mit lát, ha visszanéz “rég elmúlt” gyermekkorának “napfényes tájaira”. Századunk első évtizedei ezek, s a regényben az akkori Zombor elevenedik meg szemünk előtt.

db
Kategóriák: , Szerző: Kiadó: Műfaj: , ,
Formátum / Oldalszám: 19 cm x 12 cm, fűzött, kemény papírkötés, 161 oldal
Kiadási év: 1989

Valójában maga a város a regény hőse, hisz a szerző igen szerényen húzódik meg a regényében, mások kerülnek előtérbe: az akkori Zombor lakosai, tanárok, iparosok, papok, kereskedők, tisztviselők, ügyvédek… a régi Zombor utcái, házai, fasorai, az Olvasókör, a Kaszinó, a vármegyeháza, a városháza, a gimnázium, iparosok műhelyei, boltok, a Városi Könyvtár, a Vadászkürt…

Színes, eleven kép ez a régi Zomborról, melyben a szerző élt családjával, s ahol gyermekkorát s kora ifjúságát töltötte. Anyagát azonban igen szabadon kezeli a szerző: időben sokszor előrefut a negyvenes évekig, térben pedig el-elkalandozik Zombor környékére is, azokba a falvakba, melyek valamilyen módon Zomborhoz kötődnek.

Egy kor és egy táj képét kapjuk tehát a Módosulásokban, annak az időnek a képét, amikor a módosulások végbementek.

A szerző ifjúkorára tekint vissza ebben a regényében. Az elemi iskolát és a gimnáziumot szülővárosában végzi. 1929-ben Iksz címen folyóiratot ad ki, aminek egyetlen száma jelent meg. 1932-1934-ig nyomdai tisztviselő Zomborban, majd az Új Hírek munkatársa. 1936-1938-ig Budapesten a Dante Könyvkiadó szerkesztője. 1939-től az Új Hírek munkatársa, rövid ideig főszerkesztője, majd az újvidéki Reggeli Újság újságírója. 1941-től a zombori városi könyvtár igazgatója. A Délvidék visszatérése idején a Kalangya főszerkesztője.

A háború után 1953-ig az újvidéki Testvériség-Egység Könyvkiadó Vállalat szerkesztője. Két megbízatási ciklusban is (1953-1955 és 1957-1977) az Újvidéki Rádió szerkesztője. 1955-1957-ig a Híd főszerkesztője. 1977-től nyugdíjas és később Doroszlóra költözik. Innen publikál a vajdasági elektronikus és írott sajtóba. 1981-ben: a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia tagjai közé választják. 1998-ban Doroszlón emlékére Irodalmi Díjat alapítanak.

Herceg János munkássága kivételesen gazdag volt, jóllehet egy pesti kitérőtől eltekintve a megnevezett szűk földrajzi térségben teljesedett ki, melyet esetleg még csak a baranyai Kiskőszeg (Batina) felé lehetne tágítani. Innen indult el és ide tért vissza képzelt és való európai útjairól, ingázott Belgrád és Budapest, Újvidék és Szabadka között, kereste fel olvasóit, riportalanyait, írótársait. S közben írt, napról napra, hétről étre, írt fáradhatatlan kitartással és elkötelezettséggel csaknem hét évtizeden át.

Ennek a bámulatos termelékenységnek az eredménye negyven önálló könyve. A regények mellett minden prózai műfajban kifejezte magát, mégpedig a legtöbb esetben sikerrel, mivelhogy a mesterség minden titkának ismerője volt. Fő műfajának az esszét mondhatjuk, de írt naplójegyzeteket, arcképeket, kritikákat, riportokat, szociográfiákat, tárcákat, esszéket, helytörténeteket, miközben az írói erényei közül egyre jobban az emlékezés került az első helyre, az általa művelt műfajok sokaságában a múltat „újrateremtette”, jelenné varázsolta. Herceg János közéleti ember is volt, közíró a szó legnemesebb értelmében.

„Magyar írók vagyunk, nem nézhetjük közömbösen népünk sorsának alakulását” – mondta, s ennek a szellemében cselekedett is „a koráramlatoknak a vad vonulásában”. Talpon maradva élte át a sorsfordulókat, rendszerváltozásokat, ennek magyarázatát abban látta, hogy „óvatosan úsztam szemben az árral, de szemben úsztam…” Visszafogottsága ellenére írásait cenzúrázták, kihagyták, elfektették a nála is óvatosabb szerkesztők.

Mindenkinél többet tett népünk fennmaradásáért, de a szétszóródás, a gyámolatlanság tényei láttán nemegyszer riadtan tapasztalta az egyéni helytállás elégtelenségét.

Munkái: Tó mellett város, 1937. Szikkadó földeken, 1954. Anna búcsúja, 1955. Ég és föld, 1959. Iketánia, 1987. Módosulások, 1989. Gogoland, 1992. Elbeszélések, esszék és tanulmányok: Papírhajó, 1953. Leányvári levelek, 1959. Egy meg egy, 1968. Két világ, 1972. Előjáték,1975. Távlatok, 1983. Összegyűjtött elbeszélések I–III., 1986. Kitekintő,1989. Nyíló idő, 1991. Régi dolgainkról, 1993. Mulandóság, 1994. Összegyűjtött esszék, tanulmányok I–II., 1999., 2001.

Díjai: Szenteleky Kornél Irodalmi Díj, 1972. Híd Irodalmi Díj, 1977., 1979., 1989. Életmű Díj, 1982. Szirmai Károly Irodalmi Díj, 1986. Déry Tibor-díj, 1994.

Hasonló kínálatunk

hasonlítsa össze a kategórián belül található másik kínálatunkal

Fenti termék: Módosulások
AlcímHerceg János regényei
szemelvényLegújabb regényében Herceg János gyermek- és ifjúkorát eleveníti fel, azt írja meg, mit lát, ha visszanéz "rég elmúlt" gyermekkorának "napfényes tájaira". Századunk első évtizedei ezek, s a regényben az akkori Zombor elevenedik meg szemünk előtt.
Műfaj, típus, ,
Kiadási év1989
Alakformáló torna
AlcímLábizmok, hasizmok, farizmok erősítése
szemelvényA könyv új megközelítésben szól olyan ismert témákról, mint az alakformálás, s annak is három leglátványosabb területéről, a has, a comb és a farizmok intenzív erősítéséről. Bemutatja a testmozgás funkcionális hatásait; milyen a szerkezetük és hogyan viselkednek izmaink; mi a helyes táplálkozás titka; számos gyakorlat pontos leírását; többféle edzésprogramot.
Műfaj, típus-
Kiadási év2010
Bevezetés a korszerű sporttáplálkozásba
Alcím-
szemelvény-
Műfaj, típus
Kiadási év2007
Irodalom IV.
AlcímA műszaki szakközépiskola és a szakközépiskola IV. osztálya számára
szemelvény

Az irodalomtankönyv negyedik kötetében szóba kerülő 20. századi művek, írók, jelenségek és összefüggések vizsgálatának, az olvasásnak a megkezdésekor hadd tegyünk néhány előzetes megjegyzést a könyvről!

Kiadó-
Műfaj, típus
Kiadási év1991
Betöltés...
termékek összehasonlitása