Keresés

Search
Generic filters
Exact matches only

Termékkategóriák

Kosár

OLAJ

Elérhetőség: 5-7 munkanap

4.00

Sinclair hosszú élete során szinte szociológusi rendszerességgel térképezte fel regényeiben az amerikai kapitalizmus világát a vágóhidaktól a szénbányászatig, az acélipartól az olajiparig. 1927-ben megjelent regénye, az Olaj, egy kisvállalkozóból sikeresen feltörő olajmágnásnak, Jim Rossnak és szocialista eszmékkel kacérkodó fiának, Bunnynak a története.

db
Kategóriák: , Szerző: Kiadó: Műfaj: , ,
Formátum / Oldalszám: 21 cm x 14 cm, vászon, 574 oldal
Kiadási év: 1979

Ross öszvérhajcsárból lett sokszoros milliomossá, így rendíthetetlen híve a kapitalista “szabad vállalkozásnak”, s ha meg is őrzött valamit eredeti naivitásából (halála után ezért vész el vagyonának jó része), pontosan tudja, hogy a kormányzat minden szinten megvásárolható és pénzzel mindent el lehet intézni.

Fiát, Bunnyt, barátja és példaképe, Paul indítja el a szocialista eszmék felé, amelyekhez – ha apja iránti szeretetéből és osztályhelyzetéből kifolyólag sokszor puhányként is viselkedik – végig hű marad. A cselekményes regény óriási történelmi-társadalmi anyagot fog át. Érzékelteti a modern Amerika kialakulását 1912 és 1924 között, a politikai viszonyokat, a korrupciót, a munkásellenességet, ugyanakkor árnyaltan mutatja be a munkások harcát, szervezkedését, a mozgalom irányzatait és gyengeségeit, az októberi forradalom hatását.

Rendkívül érdekessé tudja tenni a “termelési” mozzanatokat, egy olajkút fúrását, kitörését, a kitörés elfojtását (kevésbé érdekes ma már puritán magánéleti moralizálása), de olvasmányosságával mindvégig leköti az olvasót. 1921: a wyomingi Teapot Dome és Kalifornia egyes területein lévő olajmezők, a haditengerészet tartalék olajforrásai a tengerészeti minisztérium kezeléséből a belügyminisztérium hatáskörébe kerülnek. Az ügynek látszólag semmi jelentősége. 1923-24: sorozatos botrányok rázzák meg az olajipart és a kományköröket, az újságok szenzációs leleplezéssel szolgálnak: a nemzetvédelem és a hadviselés szempontjából létfontosságú, állami tulajdonban levő olajforrásokat a belügyminiszter bérbe adta két olajmágnásnak. Magyarán: a kormány olajtartalékát magánvállalkozók kitermelték és eladták – a kormánynak, többek között. Ez az amerikai történelemben Teapot Dome-botrány néven ismert esemény szolgáltatja a hátteret Upton Sinclair, a világhírű író 1927-ben keletkezett regényének.

Bunny Ross, az öszvérhajcsárból multimilliomos olajmágnássá avanzsált J. Arnold Ross fiacskája végigjárja a forrongásban levő Amerika összes ideológiai lépcsőjét. A regény elején ígéretes „olajkirályfinak” látjuk, az egyetemen a radikális idealista tanoknak kötelezi el magát, állandó szeretője lesz a kibontakozó hollywoodi „filmes ipar” egyik üdvöskéjének, közben „rózsaszínű” (mérsékelt radikális), majd „szalonvörös” hírét keltik a dúsgazdagok világában.

A lélekben mindvégig idealista, gyenge akaratú fiatalember végül eljut a szocialistákig, de legjobb barátja, Paul harcos kommunista eszméi visszariasztják, az igazán haladó iránnyal nem mer közösséget vállalni. A hatalmas sodrású regénynek ez azonban csak a főszála: erőteljes képek villantják fel a Harding-, majd a Coolidge-kormány korrupt tehetetlenségét, az olaj-business, az autóipar, a hollywoodi „álomgyár”, az elképesztő vallási szekták kialakulását, az első világháború iszonyatos jeleneteit, a nagy októberi orosz forradalom vívmányait, az első amerikai kommunista és munkásmozgalmakat, sztrájkokat, a kíméletlen rendőrterrort a „lehettőségek hazájában”.

Upton Sinclair leghíresebb könyvével az amerikai századelő roppant portréját nyújtjuk át az olvasónak.

Tartalom

Az út 5
A koncesszió 28
A fúrás 58
A tanya 88
A kinyilatkoztatás 117
Olajfúrás vaktában 145
A sztrájk 176
A háború 211
A győzelem 232
Az egyetem 254
A lázadó 281
A Szirén 308
A Kolostor 333
A sztár 362
A vakáció 396
A zsákmány 424
A leleplezés 448
A menekülés 476
A büntetés 501
Az elhatározás 523
A nászút 543

Hasonló kínálatunk

hasonlítsa össze a kategórián belül található másik kínálatunkal

Fenti termék: OLAJ
Alcím-
szemelvénySinclair hosszú élete során szinte szociológusi rendszerességgel térképezte fel regényeiben az amerikai kapitalizmus világát a vágóhidaktól a szénbányászatig, az acélipartól az olajiparig. 1927-ben megjelent regénye, az Olaj, egy kisvállalkozóból sikeresen feltörő olajmágnásnak, Jim Rossnak és szocialista eszmékkel kacérkodó fiának, Bunnynak a története.
Műfaj, típus, ,
Kiadási év1979
Alakformáló torna
AlcímLábizmok, hasizmok, farizmok erősítése
szemelvényA könyv új megközelítésben szól olyan ismert témákról, mint az alakformálás, s annak is három leglátványosabb területéről, a has, a comb és a farizmok intenzív erősítéséről. Bemutatja a testmozgás funkcionális hatásait; milyen a szerkezetük és hogyan viselkednek izmaink; mi a helyes táplálkozás titka; számos gyakorlat pontos leírását; többféle edzésprogramot.
Műfaj, típus-
Kiadási év2010
Bevezetés a korszerű sporttáplálkozásba
Alcím-
szemelvény-
Műfaj, típus
Kiadási év2007
Irodalom IV.
AlcímA műszaki szakközépiskola és a szakközépiskola IV. osztálya számára
szemelvény

Az irodalomtankönyv negyedik kötetében szóba kerülő 20. századi művek, írók, jelenségek és összefüggések vizsgálatának, az olvasásnak a megkezdésekor hadd tegyünk néhány előzetes megjegyzést a könyvről!

Kiadó-
Műfaj, típus
Kiadási év1991
Betöltés...
termékek összehasonlitása