Előkészítés

Keresés

Search
Generic filters
Exact matches only

Termékkategóriák

Kosár

A hontalanság évei

A szlovákiai magyar kisebbség a második világháború után 1945–1948
Elérhetőség: 5-7 munkanap

5.60

A második világháború befejezése után a szlovákiai magyar kisebbség arra a követelésre ébredt, hogy a csehszlovák állam biztonsága érdekében az etnikai határokat az államhatárokig kell kitolni, vagyis hogy a határ menti magyar kisebbséget – mintegy félmilliós lélekszámban – el kell távolítani Szlovákiából. Az előszót Illyés Gyula írta. (1979)

db
Kategóriák: , , , , , Szerző: Kiadó:
Formátum / Oldalszám: 20 cm x 11 cm, ragasztott papírkötés, 358 oldal
Kiadási év: 1989

Ez a könyv nem kíván előszót. Rögtön az első lapok mélyen megragadják az olvasót. Az író máris elevenébe vág; nemcsak tárgyának, hanem népmilliók rejtett érzékenységének és kiáltó érdekének. Az én szavam itt voltaképpen és kiáltó érdekének. Az én szavam itt voltaképpen hozzászólás: hozzátevés. A tudományok emberének adataihoz az író adatai.

Amikor a második világháború után a közép-európai nemzetek szellemi érintkezése újra megindult, az a megtisztelés ért, hogy a Magyar Írószövetséget képviselhettem a Cseh Írószövetség meghívására, Prágában. Ugyanakkor Budapest cseh írót fogadott. Afféle csereakciók voltak ezek. A háborút és fasizmust átgyötrődött népek kezet is nyújtottak egymásnak, művészeken át, ideértve az operaénekeseiket, táncosaikat. Bemutatkozásuk képességeiket is megmutatta, sikeresen. A szó művészeinek szóval kellett vizsgázniuk.

Janics Kálmán könyvének egyik nagy érdeme, hogy adatokat sorakoztat s következtetéseit mindig a logika rendjére építi. Ezért számíthat arra, hogy olvasóiban helyes érzelmeket kelt, függetlenül attól, hogy előzően milyen csoporthoz húztak. Az igazság megláttatásán mindnyájunk érdekében fáradozik.

Első és utolsó szava a megbékülés; az összetartozásnak az a megteremtése, amelynek hamari eljöttétől az egész emberiség holnapja függ. (…) Ez a könyv úgynevezett világnyelveken is megjelenik. Szándéka ellenére vet sugarat arra a történelmi menetre is, hogy jövőjét tekintve az egész világ hovatovább egy res publica: egy közügy. Azaz megismételve: hogy amiként a béke oszthatatlanul egy, akként egy és oszthatatlan annak alapzata. És hogy az igazmondásnak csak egy ellenfrontja van: a hamisság. (…) Óriási munka tetőzése Janics Kálmán műve. S ugyanakkor saját szellemi életünkben útirányító vállalkozás. Hogy a magyar anyanyelvűség minden területéről hasonló helyzetfölmérést kapjon a világ – lelkiismerete.

Hasonló kínálatunk

hasonlítsa össze a kategórián belül található másik kínálatunkal

Fenti termék: A hontalanság évei
AlcímA szlovákiai magyar kisebbség a második világháború után 1945–1948
szemelvényA második világháború befejezése után a szlovákiai magyar kisebbség arra a követelésre ébredt, hogy a csehszlovák állam biztonsága érdekében az etnikai határokat az államhatárokig kell kitolni, vagyis hogy a határ menti magyar kisebbséget – mintegy félmilliós lélekszámban – el kell távolítani Szlovákiából. Az előszót Illyés Gyula írta. (1979)
Műfaj, típus-
Kiadási év1989
Faipari szakmai táblázatok és képletgyűjtemény
Alcím-
szemelvény-
Műfaj, típus-
Kiadási év2017
Alakformáló torna
AlcímLábizmok, hasizmok, farizmok erősítése
szemelvényA könyv új megközelítésben szól olyan ismert témákról, mint az alakformálás, s annak is három leglátványosabb területéről, a has, a comb és a farizmok intenzív erősítéséről. Bemutatja a testmozgás funkcionális hatásait; milyen a szerkezetük és hogyan viselkednek izmaink; mi a helyes táplálkozás titka; számos gyakorlat pontos leírását; többféle edzésprogramot.
Műfaj, típus-
Kiadási év2010
Bevezetés a korszerű sporttáplálkozásba
Alcím-
szemelvény-
Műfaj, típus
Kiadási év2007
Betöltés...
termékek összehasonlitása