Keresés

Search
Generic filters
Exact matches only

Termékkategóriák

Kosár

Vándorlegénységtől a Népművészet Mestere címig

Elérhetőség: 5-7 munkanap

16.30

Ha a népművészetről hallunk, arra gondolunk, hogy ez már a múlté, ez már történelem. Ha a hagyományokat halljuk emlegetni, úgy érezzük, ez valami statikus, megváltoztathatatlan valami, amit csak őrizni, ápolni lehet és kell. Élő népművészetről, a folyamatosan változó, alakuló hagyományokról a magyar népi kultúra megéléséről, a mindennapokban is használható magyar és népi kultúráról kevesebbet tudunk.

db
Kategóriák: , , , Szerzők: , Kiadó:
Kiadói Cikkszám: NS-4106811241
Formátum / Oldalszám: papír / puha kötés, 122 oldal
Kiadási év: 2017

A népi kézműves szakmák megtanulhatóak, műhelyről műhelyre, pályázatról pályázatra, kiállításról kiállításra haladva, mintegy ,,vándorlegényként” a tudás tovább fejleszthető, és a legjobbaknak ma is lehetőségük van a szakma legjobbjai közé emelkedve a népművészet mestereként alkotni. A falvak életének gyökeres megváltozása, lakossága életmódváltása, az ott élők kicserélődése, megváltoztatta a népi díszítőművészet, a népi kézművesség művelőinek körét is. A népi kézművesség kedvelői és művelői nagyobb része városokban él. Megváltozott az ok és a cél, ami miatt tűt vesznek a kezükbe, szövőszék mellé ülnek, feledésbe merülni látszó szakmát tanulnak meg. A szakmák ismerőinek, védőinek kialakult egy tudományos kutatómunkát végző rétege, köztük többen, egyben alkotók is. Van, akinek munka, foglalkozás, a megélhetés forrása lett a kézművességgel való foglalkozás, másoknak az önkifejezés eszköze, megint mások számára rehabilitáció. A technika és a mintakincs lakhelytől és hovatartozástól függetlenül, ,,szabadon felhasználhatóvá” vált. Az ismeretek megszerzésének megsokasodtak a forrásai. Múzeumok, tájházak, magángyűjtemények, televíziós műsorok, különböző médiák, könyvek, kiadványok, oktatás. A mintakincsek jelentése csaknem feledésbe merült, a tárgyak pusztán dekorációvá, vagy használati tárggyá váltak. Azzal, hogy bárki, aki elég ügyes volt ahhoz, hogy megtanulja a népi kézműves szakmák fortélyait, készíthet bármilyen alkotást, a népművészet megszűnt lélekben teljesíteni a feladatot, amire rendeltetett. Megszületett és nevet kapott, a népi iparművészet. Az iparművészet és népi iparművészet (design) között jelentős eltérés van. Az iparművészek – egyetemi tanulmányaik során elsajátítják a tervezés tudományát – alkotói szabadsága a legnagyobb. Ők ihletadó forrásnak bármit felhasználhatnak. Az iparművészek, valamint a tehetséges és ügyes alkotók, meríthetnek a népművészet tárházából, előképzettségtől függetlenül. A népművészettel elkötelezetten foglalkozók forrásanyaga viszont kötött, mivel ők hitet tettek a népi kultúra mellett. A hagyományos népi kultúra technikai, szín- és motívumkincsét, kompozíciós törvényeit vállalták betartani, alkotásaiknak tükröznie kell a népművészet értékeit. Alkotásaik a népi kézművesség termékei. Ahhoz, hogy a népi kézműves kultúra motívumkincsét felhasználva értékes alkotást hozzanak létre, ismerniük kell azt a tájegységet, melyet forrásanyagul választottak. Tudásukat tükrözik alkotásaik.

Hasonló kínálatunk

hasonlítsa össze a kategórián belül található másik kínálatunkal

Fenti termék: Vándorlegénységtől a Népművészet Mestere címig
Alcím-
szemelvényHa a népművészetről hallunk, arra gondolunk, hogy ez már a múlté, ez már történelem. Ha a hagyományokat halljuk emlegetni, úgy érezzük, ez valami statikus, megváltoztathatatlan valami, amit csak őrizni, ápolni lehet és kell. Élő népművészetről, a folyamatosan változó, alakuló hagyományokról a magyar népi kultúra megéléséről, a mindennapokban is használható magyar és népi kultúráról kevesebbet tudunk.
Műfaj, típus-
Kiadási év2017
Matematika 5. felmérő feladatsorok C
AlcímGondolkodni jó! C változat, tanulói példány
szemelvényA tankönyvekhez kapcsolódó Felmérő feladatsorokkal a tantervben, illetve a kapcsolódó Programokban megfogalmazott követelményeket konkretizálják, operacionalizálják és hierarchizálják a szerzők. A felmérő feladatsorok olyan kritériumorientált mérési eszközök, amelyek egyre inkább lehetővé teszik, hogy a sokféle helyi tanterv ellenére viszonylag egységes követelményrendszer alakuljon ki az iskolákban.
Műfaj, típus
Kiadási év2013
Vizuális kultúra
Alcím-
szemelvényA tankönyv fejezetei: 1. Látás, vizuális gondolkodás, ábrázolás 2. A látvány vizuális analízise és leképzése 3. Kompozíció 4. Eszközök, anyagismeret 5. Értelmező szótár és minilexikon 6. Felhasznált és ajánlott irodalom
Műfaj, típus-
Kiadási év2015
Virágkötészeti szakmai ismeretek
AlcímVirágkötő képzést folytató speciális szakiskolák tankönyve
szemelvényA virágkötészet az a tevékenység, melynek során virágkötészeti munkát végzünk. Gyűjtött vagy termesztett növényi részekből és segédanyagokból különböző kötészeti munkákat (alkotásokat) készítünk.
Műfaj, típus-
Kiadási év2002
Betöltés...
termékek összehasonlitása