Keresés

Search
Generic filters
Exact matches only

Termékkategóriák

Kosár

Az analógiás gondolkodás fejlesztése

Elérhetőség: 5-7 munkanap

3.10

E kötet a gondolkodás magasabb szervezettségű formáinak alapját képező analógiás gondolkodás fejlesztésére fókuszál. Az analógiák és az analógiás gondolkodás kognitív pszichológiai és pedagógiai szempontú leírása után egy olyan fejlesztő programot mutat be, amely e gondolkodás összetevőinek biológia tantárgyi tartalamon keresztül történő fejlesztését, a biológiai fogalmak megértésen alapuló elsajátítását tűzte ki célul.

db
Kategóriák: , , , , Szerző: Kiadó:
Formátum / Oldalszám: cérnafűzött, keménytáblás, 264
Kiadási év: 2006

A gondolkodás fejlesztése a megismerés, az értelmes tanulás és az elsajátított ismeretek hasznosíthatóságának fontos kritériuma. Bár a tantervi követelményekben régóta szerepelnek a gondolkodás fejlesztésre utaló elvárások a tantárgyak tanításában, az iskolák napi tanítási gyakorlata terén mégis kevés változás történt. A modernizációs törekvések mevalósulását segíthetik azok a programok, amelyek – a tanulók tantárgyi tartalmon végzett tevékenységeire építve – a megtanítandó tartalmat a fejlesztendő képességekkel egységben kezelik.

E kötet a gondolkodás magasabb szervezettségű formáinak alapját képező analógiás gondolkodás fejlesztésére fókuszál. Az analógiák és az analógiás gondolkodás kognitív pszichológiai és pedagógiai szempontú leírása után egy olyan fejlesztő programot mutat be, amely e gondolkodás összetevőinek biológia tantárgyi tartalamon keresztül történő fejlesztését, a biológiai fogalmak megértésen alapuló elsajátítását tűzte ki célul. A fejlesztő program hatékonyságának vizsgálata igazolta, hogy a 13-14 éves tanulók analógiás gondolkodása és biológiatudása normál osztálytermi környezetben fejleszthető, bár a beavatkozással előidézhető fejlődés mértékét több tényező (pl. a tanulók neme, előzetes tudása) is befolyásolja.

Napjaink egyik központi témája a neveléssel, oktatással foglalkozó elméleti és gyakorlati szakemberek körében az, hogy a felnövekvő nemzedéknek a gyakorlati életben alkalmazható, jól szervezett tudást kell kapnia az iskolában. Továbbá fontos feladat a gondolkodás és az élethosszig tartó tanulás képességének fejlesztése. Sokan szeretik egymással szembeállítani a képességfejlesztést és a tantárgyi tartalmak elsajátítását, figyelmen kívül hagyva azt, hogy képességeket csak különböző tartalmakon keresztül lehet fejleszteni.

Kiváló könyv született a Csapó Benő által szerkesztett Tanítás és tanulás sorozat harmadik köteteként, amely többéves komoly kutatómunka eredményének tekinthető. Nagy Lászlóné az analógiás gondolkodásmód legfontosabb elemeit járja körül. Először bemutatja az elméleti keretet, majd a biológia tantárgy vonatkozásában egy konkrét kutatás keretében foglalkozik az analógiás gondolkodás mintkiemelten fontos képesség fejlesztési lehetőségeivel a biológia tantárgy tartalmainak feladatcentrikus, tanórai keretekben történő feldolgozásán keresztül. A közel 400 irodalmi hivatkozást tartalmazó könyv a szakmódszertani jellegű kutatások egyik lehetséges megközelítésére is mintát nyújt.

Hasonló kínálatunk

hasonlítsa össze a kategórián belül található másik kínálatunkal

Fenti termék: Az analógiás gondolkodás fejlesztése
szemelvényE kötet a gondolkodás magasabb szervezettségű formáinak alapját képező analógiás gondolkodás fejlesztésére fókuszál. Az analógiák és az analógiás gondolkodás kognitív pszichológiai és pedagógiai szempontú leírása után egy olyan fejlesztő programot mutat be, amely e gondolkodás összetevőinek biológia tantárgyi tartalamon keresztül történő fejlesztését, a biológiai fogalmak megértésen alapuló elsajátítását tűzte ki célul.
Kiadási év2006
Varrómunkás anyag- és áruismeret
szemelvénySpeciális szakiskola; anyag- és áruismeret tantárgy; varrómunkás; szakképzés
Kiadási év2001
Vándorlegénységtől a Népművészet Mestere címig
szemelvényHa a népművészetről hallunk, arra gondolunk, hogy ez már a múlté, ez már történelem. Ha a hagyományokat halljuk emlegetni, úgy érezzük, ez valami statikus, megváltoztathatatlan valami, amit csak őrizni, ápolni lehet és kell. Élő népművészetről, a folyamatosan változó, alakuló hagyományokról a magyar népi kultúra megéléséről, a mindennapokban is használható magyar és népi kultúráról kevesebbet tudunk.
Kiadási év2017
Takarmányozástan
szemelvényA tankönyv az Állatgondozó szakképesítéshez készült, elsősorban a speciális szakiskolák számára, a tanulásban akadályozott tanulóknak adaptált központi program alapján. Összhangban van a nevezett szakképesítés szakmai és vizsgáztatási követelményeivel. Természetesen jól alkalmazható a szakiskolákban is, különösen az olvasási nehézséggel és szövegértéssel küzdő tanulók esetében.
Kiadási év1998
Betöltés...
termékek összehasonlitása