Keresés

Search
Generic filters
Exact matches only

Termékkategóriák

Kosár

Fogalmi fejlődés és fogalmi váltás

Elérhetőség: 5-7 munkanap

3.10

A szerző – felhasználva a kognitív pszichológiának a tudás prezentációjára vonatkozó modelljeit – saját kutatási eredményein keresztül mutatja be a tudományos ismeretek tanulásának hosszú és gyakran jelentős fogalmi átrendeződést igénylő folyamatát.

db
Kategóriák: , , , , Szerző: Kiadó:
Formátum / Oldalszám: kötve, 192
Kiadási év: 2005

Mind határozottabban fogalmazódik meg az igény, hogy az iskola értelmesen elsajátított, jól szervezett, a mindennapi életben is használható tudást közvetítsen. Ugyanakkor számos tapasztalat bizonyítja, hogy hétköznapi helyzetekben a tanulók gyakran a tudományos állásponttól eltérő nézeteket fogalmaznak meg. Alapvető fogalmaik fejlődésében bizonyos esetekben nagyobb szerepe van a hétköznapi tapasztalatokból kiinduló naiv elgondolásoknak, mint a többéves iskolai tanulásnak. E kötet középpontjában a tanulók fogalomrendszerének fejlődésében megfigyelhető ellentmondásos jelenségek állnak.

A szerző – felhasználva a kognitív pszichológiának a tudás prezentációjára vonatkozó modelljeit – saját kutatási eredményein keresztül mutatja be a tudományos ismeretek tanulásának hosszú és gyakran jelentős fogalmi átrendeződést igénylő folyamatát. Kitér a tanulók előzetes ismereteinek, naiv, tapasztalati tudásának szerepére, azonosítja a fogalmi fejlődés kritikus pontjait, a tudományos ismeretekkel ellentétes fogalomrendszerek, tévképzetek megjelenésének okait. Megmutatja, hogy ha a tanítás figyelmen kívül hagyja a fogalmak fejlődésének természetét, a fogalmi váltás törvényszerűségeit, szükségszerű a gondolkodást terhelő, nehezen alkalmazható ismeretek megjelenése.

A kutatási eredmények azonban lehetőséget nyújtanak olyan oktatási módszerek megalapozására is, amelyek révén a tanulók hétköznapi tapasztalatai és az iskolában megszerzett tudományos ismeretek egymást erősítik egy hatékonyan működő fogalomrendszer felépítésében.

Hasonló kínálatunk

hasonlítsa össze a kategórián belül található másik kínálatunkal

Fenti termék: Fogalmi fejlődés és fogalmi váltás
Alcím-
szemelvényA szerző – felhasználva a kognitív pszichológiának a tudás prezentációjára vonatkozó modelljeit – saját kutatási eredményein keresztül mutatja be a tudományos ismeretek tanulásának hosszú és gyakran jelentős fogalmi átrendeződést igénylő folyamatát.
Műfaj, típus-
Kiadási év2005
Vizuális kultúra
Alcím-
szemelvényA tankönyv fejezetei: 1. Látás, vizuális gondolkodás, ábrázolás 2. A látvány vizuális analízise és leképzése 3. Kompozíció 4. Eszközök, anyagismeret 5. Értelmező szótár és minilexikon 6. Felhasznált és ajánlott irodalom
Műfaj, típus-
Kiadási év2015
Virágkötészeti szakmai ismeretek
AlcímVirágkötő képzést folytató speciális szakiskolák tankönyve
szemelvényA virágkötészet az a tevékenység, melynek során virágkötészeti munkát végzünk. Gyűjtött vagy termesztett növényi részekből és segédanyagokból különböző kötészeti munkákat (alkotásokat) készítünk.
Műfaj, típus-
Kiadási év2002
Életvitel és gyakorlati ismeretek 4.
Alcím4. osztály
szemelvény-
Kiadási év2015
Betöltés...
termékek összehasonlitása