Keresés

Search
Generic filters
Exact matches only

Diszlexia a digitális korszakban

Elérhetőség: 5-7 munkanap

6.20

A könyv a szokásostól eltérő szögből, a digitális-információs kor kultúráján keresztül mutatja be a diszlexiát és az egyéb neurológiai alapú teljesítményzavarokat. Ezek a zavarok elsősorban az iskolai sikerességet gátolják, de egy életre szóló romboló hatással is járhatnak. Terjedésük nem valamiféle járvány vagy átok, hanem szinte szabályszerű következménye egy kultúraváltásnak.

db
Kategóriák: , , , , Szerző: Kiadó:
Formátum / Oldalszám: B5, puhatáblás, ragasztókötött, 198
Kiadási év: 2012

A 21. század elején szinte mindenki digitális eszközökkel megrakottan járkál, de a tanteremben a digitális eszközök kikapcsolandók. A tanórán kívül azonban a diákok rákattannak a gépeikre, és a pedagógus is totálisan digitalizálódik, mobiltelefonon beszél, letölti az e-mailjeit stb. Amint azonban visszamegy a tanterembe, ismét olyan predigitális kövületté alakul, mint amilyen az oktatás.

A pedagógus még digitális bevándorló, aki természetes módon használja a kor eszközeit a mindennapokban, de a tanítása hermetikusan elzárt ezektől a változásoktól. Az iskolában a tanár a digitális eszközöket predigitális szemléletben, predigitális módszerekkel használja a digitális bennszülöttek tanításában, akik bár a gombnyomogatásban verhetetlenek, az iskolai tanulásban katasztrofálisak.

A digitális kor és vívmányai megváltoztatták a gyerekek agyának fejlődését, átalakult képességszerkezetük. Szinte minden változik, a kultúra átalakul, de az oktatás ugyanolyan gyerekeket vár az iskolába, amilyenekre száz évvel ezelőtt készült fel. E mindeddig feloldatlan ellentét miatt az iskola egyre nagyobb intenzitással termeli a kudarcokat. Gyerekek, szülők és tanítók keresik a menekülést, a kiutat. A kiút megtalálásához szembe kell nézni a problémával.

A szerző a digitális kornak megfelelő tanulási módszereket mutat be, és járható utakat rajzol fel az iskolai készségek elsajátításához. A megoldásokat a digitális kultúra felépülése mentén, de nem a digitális eszközökre hagyatkozva keresi. Aki szeretné megérteni, mi történik a gyerekekkel, hogy már alig tudnak tanulni, pedig rettentő okosak, annak javasoljuk ezt a nagyon aktuális könyvet.

Dr. ​habil Gyarmathy Éva klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológus a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.
Fő kutatási területe a tehetség, tanulási zavarok, hiperaktivitás, figyelemzavar és a különböző személyiségzavarok. Több egyetemen óraadó tanár. Rendszeresen tart előadásokat és tanfolyamokat a tehetség és egyéb eltérő képességek, sajátos viselkedés témakörében. Nemzetközi kutatási projektekben elsősorban a szokásostól eltérő képességű gyerekek és felnőttek megfelelő ellátásának kérdéseivel foglalkozik. Ezzel a könyvvel egy új kutatási irányt indít el, amelyben a tanulás és fejlődés, és így a tanítás és fejleszthetőség határait tágítja.

Egy átmeneti korszakban nagy lehetőségek nyílnak a régi és az új értékek integrációjára, ha minősítésektől mentesen fordulunk ezek felé. Az emberiség kultúrái ugyanis egy-egy adott korszakban az akkor szükségszerű szemléleti keretet tükrözik. Azaz egy-egy kor gondolkodásmódja nem jobb vagy rosszabb, alacsonyabb vagy magasabb szintű, hanem az adott társadalmi kornak megfelelő.

Ez az attitűd használható az emberiségre vonatkozóan, és használható egyénekre is. Minden egyén a saját helyzetének megfelelő kognitív működésben tökéletes. Ha változtatni szeretnénk, nem elsősorban az egyént kell „megszerelni”, hanem a helyzetén kell változtatni. Ez sutomatikusan megváltoztatja a kognitív kereteit, változtatási lehetőséget teremt. Lényegében ez a valódi tanítás és fejlesztés.

 

Hasonló kínálatunk

hasonlítsa össze a kategórián belül található másik kínálatunkal

Fenti termék: Diszlexia a digitális korszakban
Alcím-
szemelvényA könyv a szokásostól eltérő szögből, a digitális-információs kor kultúráján keresztül mutatja be a diszlexiát és az egyéb neurológiai alapú teljesítményzavarokat. Ezek a zavarok elsősorban az iskolai sikerességet gátolják, de egy életre szóló romboló hatással is járhatnak. Terjedésük nem valamiféle járvány vagy átok, hanem szinte szabályszerű következménye egy kultúraváltásnak.
Kiadási év2012
Faipari szakmai táblázatok és képletgyűjtemény
Alcím-
szemelvény-
Kiadási év2017
Elsősegélynyújtási alapismeretek
Alcím-
szemelvényA tankönyv elsősorban a szakiskolai Elsősegély- nyújtási alapismeretek, Mindennapi ismeretek modulokhoz kapcsolódik, de eredményesen használható a szakközépiskola Egészségtan moduljához is.
Kiadási év2005
Ápolástani alapismeretek (átdolgozott)
AlcímElső, átdolgozott kiadás
szemelvényA tankönyv a Szociális gondozó szakképesítés 025/4.0/1851-06 Ápolási és gondozási ismeretek tananyagegységéhez, az iskolarendszerű képzésben résztvevő tanulóknak, valamint a tanfolyami oktatásban résztvevők számára készült. A könyv elsősorban azon képzésben résztvevők számára íródott, akiknek nincs előzetes egészségügyi végzettségük.
Kiadási év2015
Betöltés...
termékek összehasonlitása